Tetín, jeskyně Koda

07.10.2012 15:32

 

Dnešní výlet nás zavede do okolí historické obce Tetín ležící několik kilometrů za Berounem. Tetín je nezvykle bohatý na kostely, můžeme si zde prohlédnout celkem tři. Jeden (sv. Jana Nepomuckého) stojí v prostorách hřbitova, zbylé dva jsou situovány přímo vedle sebe na tetínské návsi. Nejstarší je kostel sv. Kateřiny postavený před více než 800 lety v románském slohu, mladší barokní kostel sv. Ludmily pochází ze 17. století. V jeho oltáři je zabudovaný kámen, na kterém prý byla právě zde v Tetíně roku 921 zavražděna sv. Ludmila, první pokřtěná česká kněžna, babička svatého Václava. Na návsi můžeme dále navštívit místní skromné, ale zajímavé muzeum. Západní strana prostranství je zakončena vkusně opraveným barokním zámkem.

Největším lákadlem je ale zřícenina hradu Tetín, kam se dostaneme z návsi po několika minutách chůze po modré značce. Z prastarého hradu ze 13. století toho do dnešních dnů moc nezbylo, zato si můžeme vychutnat překrásný výhled do hlubokého údolí Berounky lemované Tetínskými skálami. Je to jednoznačně jeden z nejúchvatnějších pohledů, který se na tuto romantickou řeku po celé délce jejího toku nabízí.

Vrátíme se zpět na náves, odkud vyrazíme po modré značce vedoucí směrem k jihu vstříc přírodní rezervaci Koda. Modrá značka nás po chvíli vyvede za hranice obce a po pohodlné lesní cestě dojdeme za stálého mírného stoupání po 1,5 km do místní části Koda. Jedná se o seskupení několika starobylých stavení, jehož dominantou je rybník napájený ze stejnojmenného pramene krytého krásnou kapličkou.

Pokračujeme po modré značce dále do lesa a po deseti minutách chůze dorazíme k dnešnímu poslednímu cíli – jeskyni Koda. Volně přístupná přírodní jeskyně je 17 m dlouhá. Zaujme nás svou tajuplnou romantikou, ale z historického hlediska je významná díky archeologickým nálezům nástrojů a primitivních zbraní pravěkých lidí, kteří ji už od středního paleolitu obývali. Dnes už zde žádné pozůstatky po životě neandrtálců sice nenajdeme, nicméně stojí za to nasát atmosféru pravěkého obydlí našich předků. Zpět do Tetína se vrátíme stejnou cestou. Při chůzi po lesní pěšině si můžeme představovat, jak zde před mnoha tisíci let žili lovci mamutů, nebo si zanotovat písničku „Nad Berounkou pod Tetínem.“

Celková délka nenáročné procházky činí přibližně 6 km a s prohlídkami těch nejzajímavějších míst zde strávíme velmi příjemné zajímavé odpoledne.

Ing. Pavel Kopta

—————

Zpět