Kladenská heligonka

17.09.2011 21:58

 

   se v letošním roce 2011  dožívá v plné svěžesti a akční pohodě  25 let od založení svého vzniku v roce 1986.

Tato kapela je svým způsobem a užívanými hudebními nástroji ojedinělá a na hudební scéně naší republiky dosti zvláštní. Jednotlivý členové kapely používají hudebné nástroje staré až 80 let, které si sami upravují a chrání je jako oko v hlavě. Věkové složení kapely je také velmi zajímavé, máme zde hráče kteří mají již přes 80 let věku a máme zde hráče, který má 30.   Přes tyto  věkové rozdíly je však situace v kapele  velmi dobrá a přátelská.

V současné době  hraje kapela ve složení : 5 harmonik /heligonek/ doplněné bubny, basovou kytarou a doprovodnou kytarou. O zpěv a slovní doprovod se starají 3 zpěvačky. Repertoar této kapely se skládá především z lidových skladeb, které oslovují převážně tu starší generaci, ale i řada mladších posluchačů si přijde ráda poslechnout známé písničky. Kapela vystupuje při různých příležitostech jako jsou setkání heligonkářů v různých městech, ale i při odpoledních čajích  pro věkově pokročilé a pro pobavení různých  zájmových skupin. V uplynulém období kapela nahrála 5 hudebních nosičů, které slouží  především k propagaci na veřejnosti a jako dárky  pro různé příležitosti.

V této kapele nehrají jen hráči z Kladna,ale i širokého okolí. Působí zde  například 3 hráči z Chyňavy.  A z této obce je i současný kapelník Stanislav Wais, který vám kapelu nyní představuje.

Dne 17.9. 2011  proběhla v dělnickém domě oslava  25 výročí vzniku kapely.

—————

Zpět