Výstava fotografií Rok na vsi

17.05.2014 20:07

     V sobotu 5. dubna 2014  na sále proběhl  tradiční velikonoční jarmark a na galerii byla ke shlédnutí   výstava fotografií s názvem Chyňava – rok na vsi. Propojuje všechny obce patřící k Chyňavě a přispěly do ní i děti ze základní školy.

Každoročně  se snažíme velokonoční jarmak spestřit nějakou  výstavou. Letos se jedná o výstavu  amaterských fotografů na téma Rok na vsi Chyňava. Téma bylo vyhlášeno už na loňské jarní výstavě a připomínáno u příležitosti  obecních akcí. Soutěžící měli možnost se přihlásit do kategorii ,, lidé a krajina''. Během roku  jsem skoro propadala zoufaltví že se akce nebude moci uskutečnit. Ale s blížící se uzávěrkou soutěže jsem se nestačila divit! Fotografie často zachycují  společné události - máje, pochyňavské svícení, masopust, mladé fotbalisty, živý betlém  divadelního ochotnického spolku, život ve škole.... Krajinu vidí každý po svém - soumrak,  rašící příroda,  známá místa... Soutěžících je   dvacet. Výstava  propojuje  všech pět obecních částí  - Chyňavu, Malé Přílepy, Podkozí, Libečov i Lhotku a to buď místem  či autorem.  Velmi mě těší že se do  výstavy přihlásili  i děti. Zájem a  vztah k místu kde žijeme, považuju  za velmi důležitý pro ně, a zájem dětí o věc za důležitý pro dospělé.
O vítězích už je rozhodnuto. Tři  nestranní  fotografové,  anonimně hodnotily  doručené fotografie a  v podstatě se shodli.  Vystaveny budou všechny fotografie, nejzdařilejší   připravené  v rámech, jsou ve ,,shodě s pravidly soutěže''  již předem určeny k  výzdobě   obecních prostor. Některé  fotografie  posloužily jako podklad na plakáty, jiné jako pohlednice  a  velké panorama Chyňavy Michala Hladkého o rozměrech  něco přes 2 metry doufám dostane  čestné  místo  na Obecním úřadě!

Některé z fotografií doplnují i právě vznikající  vlastivědný sborník ,,Naše Chyňava''

Oceněni  byli - v kategorii lidé: Vojtěch Stádník - Podkozí,  Kateřina Husová Polačková-Podkozí

v kategorii krajina  p. Zajíček Malé Přílepy, Pavel Herega  Chyňava  a p. Steiner Zdeněk st. Chyňava

Přibyla kategorie Děti- ocenění získali -Kateřina  Verbíková, Jan Holeček oba  10.let

 Cena porota za techniku - Michal Hladký

Cena Obce -Michal Kupec 

 fotografie jsou ke shlédnutí

kultura-chynava.rajce.idnes.cz/

 

Co bude napřesrok je těžko říci, ale  tradiční jarmark  bude určitě....
 Pomlázky,  sladkosti z chráněné dílny letohrádku Vendula, občerstvení, keramika,  čaje, vína, patchwork, různé rukodělné výrobky, dřevěné hračky, malovaná vejce a hlavně  dílničky pro děti  i dospělé. Takže ... jestli se chcete  pochlubit  vlatnoručně namalovaným vejcem či upletenou pomlázkou..jste zváni i napřesrok.

Markéta Holečková

 

—————

Zpět